دیابت / بیماری قند خون / قند خون / انواع دیابت / علایم دیابت / Diabetes
دیابت / بیماری قند خون / قند خون / انواع دیابت / علایم دیابت / درمان دیابت / Diabetes
دیابت : دیابت / در فرد مبتلا به دیابت ، بدن به اندازه کافی انسولین نمی سازد و یا اینکه نمیتواند از انسولین بصورت مناسب استفاده کند (یا هردو). این امر سبب افزایش سطح قند در خون میشود. بیشتر غذای مصرفی جهت استفاده در راه تولید انرژی در بدن ، تبدیل به گلوکز (یا قند) میشود. انسولین هورمونی است که جهت تبدیل قند و سایر غذاها به انرژی و کمک به گلوکز جهت ورود به سلولهای بدن مورد نیاز می باشد.
چند نوع دیابت داریم؟
دیابت دارای ۲ نوع اصلی میباشد ، نوع ۱ و نوع ۲٫ نوع ۲ شایع تر است و بیشتر افرادیکه دیابت در آنها تشخیص داده میشود مبتلا به نوع ۲ می باشند. این نوع بیشتر در افراد میانسال و سالمند رخ میدهد و با چاقی و عدم فعالیت جسمانی در ارتباط است. دیابت نوع ۲ زمانی ایجاد می شود که بدن مقدار کافی انسولین را نمی سازد و یا بشکل موثر از انسولین تولید شده استفاده نمی کند. (مقاومت به انسولین)
نوع ۱ یا نوع جوانان اغلب در مراحل اولیه زندگی آغاز می شود و سبب عدم توانایی بدن فرد ، در تولید انسولین می شود. افراد مبتلا به این حالت جهت تنظیم سطح گلوکز (قند) خون خود ، می بایست بشکل روزانه انسولین مصرف نمایند.
آیا من در معرض خطر هستم؟
دیابت در حال افزایش می باشد . علت این امر چاقی ، عدم فعالیت جسمانی و بالا رفتن میانگین سنی میباشد.
بروز دیابت در افراد جوان تر هم در وضعیت هشدار دهنده ای قرار دارد و علت این امر هم افزایش چاقی و عدم فعالیت جسمانی است ، که از مشکلات رو به گسترش در این گروه سنی می باشد.
ورزش ، کار مفیدی است که باعث ارتقای سلامت شما می شود.
چگونه من میتوانم خطر بیماری قلبی و سکته مغزی را کنترل کنم؟
دیابت یک عامل خطرزای عمده ابتلا به بیماری قلبی و سکته مغزی میباشد. این بدان معنی است که دیابت به اندازه استعمال سیگار ، افزایش کلسترول خون ، پرفشاری خون ، عدم فعالیت جسمانی و چاقی یا حتی بیش از آنها خطرناک است.
اگر مبتلا به دیابت هستید انجام چکاب منظم مهم میباشد. جهت کنترل دیابت و کاهش هر گونه عامل خطرزا با پزشک خود همکاری نزدیک داشته باشید.
- وزن خود و کلسترول خون تان را با یک رژیم غذایی حاوی چربی اشباع و کلسترول کم کنترل نمایید.
- در بیشتر یا تمام روزهای هفته دست کم ۳۰ دقیقه فعالیت جسمانی داشته باشید.
- سیگار نکشید و از افراد سیگاری دوری کنید.
- اگر فشار خونتان بالاست آنرا کاهش دهید. سطح فشار خون در افراد دیابتی باید زیر ۱۳۰/۸۰ میلی متر جیوه باشد.
- با صلاحدید پزشک معالج ، بطور دوره ای سلامت کلیه ، چشم ، پا و … را مورد ارزیابی قرار دهید.
برخی داروهای خاص می توانند به شما در کنترل فشار خون ، کلسترول و قند خون کمک نمایند. پزشک شما داروی مناسب را در صورت نیاز به شما توصیه خواهد کرد. اگر از دارو استفاده می کنید ، آنرا درست طبق دستور مصرف نمایید. اگر سوالی در مورد دوز دارو یا عوارض جانبی دارو دارید با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید. داروهای مهار کننده آنزیم آلفا – گلوکزیداز مثل آکاربوز هضم نشاسته و قند را کند میسازد و بدین ترتیب افزایش قند خون را بعد از خوردن غذا آهسته می کنند.
علایم کاهش قند خون عبارتند از:
- عرق کردن
- سردرد
- احساس خستگی
- احساس لرز
- احساس ضعف
- احساس گرسنگی