معامله قرن / معامله قرن ترامپ چیست / معامله قرن یعنی چه / معامله قرن آمریکا
معامله قرن / معامله قرن ترامپ چیست / معامله قرن یعنی چه / معامله قرن آمریکا
معامله قرن, معامله قرن ترامپ چیست, معامله قرن یعنی چه, معامله قرن آمریکا, طرح معامله قرن چیست, منظور از معامله قرن چیست, معامله قرن چیست, نه به معامله قرن, معامله قرن ترامپ, جزئیات طرح معامله قرن, آخرین اخبار طرح معامله قرن, آخرین اخبار معامله قرن
معامله قرن اصطلاحی سیاسی است و به طرحی گفته میشود که از سوی دولت ترامپ رئیسجمهور آمریکا در راستای روند صلح بین دولت فلسطین و دولت اسرائیل، که اسرائیل، در ازای دریافت امتیازهایی فراتر از تعهدات قبلی سازمان آزادیبخش فلسطین و قطعنامههای شورای امنیت، و الحاق بخشهایی از مناطق اشغالشده به خاک خود، با تشکیل دولت مستقل فلسطینی موافقت میکند.

معامله قرن, معامله قرن ترامپ چیست, معامله قرن یعنی چه, معامله قرن آمریکا, طرح معامله قرن چیست, منظور از معامله قرن چیست, معامله قرن چیست, نه به معامله قرن, معامله قرن ترامپ, جزئیات طرح معامله قرن, آخرین اخبار طرح معامله قرن, آخرین اخبار معامله قرن
روسیه با رد معامله قرن خواستار برگزاری نشست گروه چهار شد
۱۳۹۸/۱۱/۲۵
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه با رد امکان اجرای طرح معامله قرن برای حل مساله فلسطین خواستار برگزاری نشست گروه چهار میانجی گران بین المللی خاورمیانه در سطح نمایندگان ویژه شد.
ماریا زاخارووا در مورد وضعیت خاورمیانه باتوجه به طرح معامله قرن، گفت: حل نشدن مساله فلسطین از عوامل کلیدی بی ثباتی منطقه خاورمیانه است.
وی افزود: بدیهی است که معامله قرن که از سوی دولت آمریکا ارائه شده است نمی تواند پایه و اساس حل مساله فلسطین -اسراییل باشد زیرا که در آن اجزای کلیدی روند حل و فصل صلح آمیز مسائل خاورمیانه ثبت شده در قطعنامه های شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل و ابتکارات صلح عربی، مورد توجه قرار نگرفته است.
«دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا هشتم بهمن (بیست و هشتم ژانویه) در حضور «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی از طرح ادعایی خود موسوم به معامله قرن رونمایی کرد؛ طرحی که هدف از آن حذف مسئله فلسطین است و مخالفت همه گروه های فلسطینیی را به همراه داشته است.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت: دستیابی به راه حل عادلانه و نهایی برای حل مسائل خاورمیانه نیاز به اقدامات هماهنگ جامعه جهانی دارد.
وی افزود: در این پیوند برقراری مذاکرات مستقیم بین فلسطین و اسراییل تحت نظارت بین المللی غیرقابل جایگزین است. معتقدیم که در این شرایط گروه چهار میانجی گران بین المللی خاورمیانه شامل سازمان ملل، اتحادیه اروپا، روسیه و آمریکا که تنها ساز و کار پذیرفته شده از سوی شورای امنیت برای همراهی روند صلح خاورمیانه است، باید نقش میانجی موثر را ایفا کند.
زاخارووا گفت: در همین حال پیشنهاد می کنیم نشست گروه چهار میانجی گران بین المللی خاورمیانه در سطح نمایندگان ویژه در آینده نزدیک برگزار شود.
طرح معامله قرن در نشست لندن محکوم شد
۱۳۹۸/۱۱/۲۳
سیاستمداران، نمایندگان اتحادیههای صنفی و فعالان حقوق بشری در نشستی که شامگاه سهشنبه در لندن برگزار شد، طرح ادعایی رییس جمهوری آمریکا درباره صلح خاورمیانه موسوم به «معامله قرن» را محکوم کردند.

طرح معامله قرن در نشست لندن محکوم شد
در این نشست «حسام زملط» نماینده تشکیلات خود گردان فلسطین در انگلیس طی سخنانی عنوان کرد که طرح رییس جمهوری آمریکا توسط تیمی سرهم بندی شده که مستقیما با تشکیلات غیر قانونی تلآویو کار میکنند و هدف اصلی آنها تشکیل دولت یکپارچه و آپارتاید اسرائیل است.
وی ابتکار ترامپ را نمونهای از حصر خانگی ملت فلسطین توصیف کرد و افزود: آنها می خواهند ما را در خانههای خود حبس کنند به شرط اینکه درست رفتار کنیم. اما ما برای آزادی و باز پس گیری سرزمین خود میجنگیم.
نماینده فلسطین همچنین با اشاره به نشست روز سهشنبه شورای امنیت سازمان ملل متحد که با حضور محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان فلسطین درباره طرح معامله قرن برگزار شد تصریح کرد که سخنان وی در مخالفت با توطئه آمریکا و اسرائیل مورد حمایت جامعه جهانی قرار گرفت.
او گفت؛ پیام محمود عباس روشن و رسا بود «ملت فلسطین در مقابل زورگوییهای ترامپ و اسرائیل پیروز خواهند شد»
در ادامه این نشست «ربکا لانگ بیلی» نماینده حزب کارگر در مجلس عوام، طی سخنانی تصریح کرد که دولت انگلیس باید با طرح پیشنهادی ترامپ که ضمیمه کردن بخشهایی از سرزمینهای اشغالی را شامل میشود مخالفت کند.
وی ابتکار رییس جمهوری آمریکا را حملهای علیه ملت و سرزمین فلسطین دانست و تصریح کرد که صلح و سازش باید بر اساس شناسایی حقوق دمکراتیک و انسانی ملت فلسطین و احترام به قوانین بینالمللی توسط تمام طرفها باشد.
در این نشست شمار دیگری از نمایندگان مجلس از حزب سبز، حزب ملی اسکاتلند و حزب ایرلندی شینفین با اعلام وفاداری به قوانین بین المللی و موازین حقوق بشر اعتراض خود را به ابتکار ترامپ اعلام کردند.
رییس جمهوری آمریکا سهشنبه ۸ بهمنماه همراه با بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی در کاخ سفید حاضر شد و با رونمایی از طرح سازشکارانه خود موسوم به «معامله قرن» اعلام کرد که این طرح، شهر قدس را پایتخت یکپارچه رژیم صهیونیستی میداند.
همه رهبران فلسطینی به ویژه محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین مخالفت شدید خود را با این طرح اعلام کردهاند.
محمود عباس دیروز در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد که با موضوع فلسطین برگزار شد بر اعتمادناپذیر بودن ترامپ تاکید کرد و گفت: به نیابت از ۱۳ میلیون فلسطینی که خواسته آنها مورد حمایت اتحادیه عرب، سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه اروپا است، طرح اسرائیلی – آمریکایی موسوم به “معامله قرن” را رد میکنم.
وی افزود: این ابتکار، حق فلسطینیان را برای آزادی، استقلال و حاکمیت خود بر دولت خود را مشروعیت می بخشد و هرگونه شهرک سازی در سرزمین های اشغالی را غیرقانونی می داند.
رییس تشکیلات خودگردان فلسطین تاکید کرد که این طرح نباید به عنوان یک مرجع بین المللی برای مذاکره مورد توجه قرار گیرد. «این یک طرح اسرائیلی- آمریکایی است که باید از سوی ما رد شود برای اینکه دیگر قدس شرقی را تحت حاکمیت فلسطین نمی شناسد. تنها این مساله کافی است تا ما این طرح را رد کنیم.»
شخصیتهای سیاسی در کشورهای مسلمان نیز به این طرح واکنش نشان داده و بیشتر دولتهای اروپایی و اتحادیه اروپا واکنش سردی را به ابتکار ترامپ نشان داده و بر لزوم از سرگیری مذاکرات روند صلح خاورمیانه تأکید کردهاند.
اعضای اتحادیه اروپایی شورای امنیت سازمان ملل متحد دیروز در حاشیه نشست شورای امنیت سازمان ملل تاکید کردند تنها مرزهای شناخته شده ۱۹۶۷ در سرزمینهای اشغالی را به رسمیت میشناسند و تداوم شهرکسازی در سرزمینهای اشغالی را مغایر قوانین بینالمللی میدانند.
واکنش ها به طرح معامله قرن
۱۳۹۸/۱۱/۰۹
وزارت امور خارجه قطر امروز (چهارشنبه) تاکید کرد، صلح بدون حفاظت از حقوق فلسطینیان از طریق تشکیل یک کشور مستقل در مرزهای ۱۹۶۷ قابل دستیابی نیست.
رهبر جریان صدر عراق در واکنش به اعلام معامله قرن از سوی آمریکا در توئیتی با استناد به آیاتی از سوریه أسراء تأکید کرد که قدس متعلق به ادیان و فلسطین متعلق به آزادگان است.
وزارت خارجه ترکیه: طرح جعلی آمریکا که به بهانه صلح در خاورمیانه مطرح شده است، «مُرده» متولد شد
عربستان سعودی: ما از تلاشهای ترامپ برای ایجاد صلح بین فلسطین و اسرائیل قدردانی میکنیم
عفو بینالملل: برخی از مفاد معامله قرن نقض قوانین بینالمللی است
سفیر امارات در واشنگتن با تمجید از طرح پیشنهادی آمریکا، آن را طرحی «بسیار جدی» خواند که بسیاری از مسائل منطقه را حل میکند.
ترامپ از معامله قرن خود رونمایی کرد
۱۳۹۸/۱۱/۰۹
دونالد ترامپ روز سهشنبه ۸ بهمن (۲۸ ژانویه) حوالی ساعت ۱۲ ظهر به وقت واشنگتن (۱۸ به وقت اروپای مرکزی) در جریان یک کنفرانس خبری در حضور بنیامین نتانیاهو، جزئیات طرح صلح خود برای مناقشه اسرائیل و فلسطینیها را تشریح کرد.
طرح موسوم به “معامله قرن” ترامپ و داماد و مشاورش جرد کوشنر “راه حل واقعگرایانه ایجاد دو کشور مستقل” را در نظر گرفته است و اورشلیم (بیتالمقدس) را به عنوان پایتخت اسرائیل بهرسمیت میشناسد.
رئیس جمهوری آمریکا همزمان با این اظهارات تاکید کرد که پایتخت کشور مستقل فلسطین در آینده شرق اورشلیم خواهد بود. او گفت، در صورت تشکیل دولت فلسطینی، ایالات متحده “با افتخار” سفارت خود را در پایتخت این کشور تاسیس خواهد کرد.
ترامپ طرح خود را “احتمالا آخرین فرصت” برای فلسطینیان خواند.
رونمایی از معامله قرن برای فرار ترامپ و نتانیاهو از مشکلات داخلی است
۱۳۹۸/۱۱/۰۷
به گزارش المیادین فوزی برهوم سخنگوی جنبش حماس دوشنبه شب در این باره گفت که این طرح نکبتی دیگر برای ملت فلسطین و خصومت مشترک و آمریکا و اسرائیل است. سالگرد اخراج فلسطینیان از وطن و پایهریزی رژیم اشغالگر قدس (در میانه ماه می سال ۱۹۴۸ میلادی) به «روز نکبت» معروف است.
سخنگوی جنبش حماس افزود:مقابله با معامله (ننگین) قرن مستلزم اعلام بسیج عمومی و تشدید اقدامات مردمی و مقاومت در اشکال مختلف آن در تمام سرزمین فلسطین است. وی تصریح کرد: باید محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان تصمیمات رسمی و مهمی را اتخاذ کند که اصول آن شرایط لازم برای رویارویی موفقیتآمیز با این طرح را فراهم کند. برهوم افزود: یکی از مهمترین تصمیماتی که عباس باید بگیرد، پایان دادن فوری به هماهنگی امنیتی با رژیم صهیونیستی است.

رونمایی از معامله قرن برای فرار ترامپ و نتانیاهو از مشکلات داخلی است
رییس تشکیلات خودگردان فلسطین
«محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز از رهبران این کشور خواست برای بررسی پیامدهای تصمیم آمریکا برای رونمایی از معامله موهوم و ننگین قرن، روز سهشنبه در جلسه اضطراری شرکت کنند. ریاست تشکیلات خودگردان به سرویسهای امنیتی اجازه نخواهد داد که از اعتراضات فلسطینیها علیه رژیم صهیونیستی جلوگیری کنند.
عباس که در جمع اعضای جنبش فتح سخن میگفت، افزود:روزهای سختی در پیش داریم و باید نتایج عدم پذیرش معامله قرن را -هر چه که باشد- تحمل کنیم. او گفت زمانی که وی نپذیرفته است که با دونالد ترامپ تلفنی گفتوگو کند، وی تهدید و به او اعلام شده است که به خاطر این کار بهای سنگینی را خواهد پرداخت. وی افزود: عمر زیادی از من باقی نمانده است تا بخواهم به فلسطین خیانت کنم، به معامله قرن “نه” گفتهام و همچنان نیز بر موضع خود پایبند هستم.ترامپ میخواهد چیزی به ما تحمیل کند که ما آن را نمیخواهیم… این غیر ممکن است.
رییس تشکیلات خودگردان فلسطین گفت: در روزهای آینده، موضع ما، واحد خواهد بود و باید مواضع حماس و جهاد اسلامی را نیز دنبال کرد. وی خاطر نشان کرد:ما در روزهای آینده در وضعیت فوقالعاده قرار خواهیم داشت و از همه میخواهم از ما حمایت کنند. ما نیازمند همه هستیم.
عباس در پایان تأکید کرد که ما موشک و هواپیما نداریم… ولی دارای عزم، اراده و ملت بزرگی هستیم.
نخست وزیر تشکیلات خودگردان فلسطین
“محمد اشتیه” نخست وزیر تشکیلات خودگردان فلسطین گفت: اعلام طرح معامله قرن از سوی ترامپ و نتانیاهو با هدف آن صورت میگیرد که نگاه همگان را از مشکلات داخلی منحرف کنند. که دو رهبر سیاسی با آن روبرو هستند. وی در جلسه هیات وزیران که در شهر “رام الله” برگزار شد، افزود: معامله برای نجات ترامپ از انزوا و نتانیاهو از زندان انجام میشود و این طرح یک ابتکار برای برقراری صلح در خاورمیانه نیست. وی ادامه داد: این طرح تنها برای نابودی آرمان ملت فلسطین است و ما آن را به کلی رد میکنیم و از جامعه جهانی میخواهیم که در آن سهیم نباشد، چرا که این موضوع با الفبای حقوق بینالملل و حقوق مردم فلسطین کاملا در تضاد است.
سخنگوی ریاست تشکیلات خودگردان فلسطین
در همین حال “نبیل ابوردینه” سخنگوی ریاست تشکیلات خودگردان فلسطین اعلام کرد که مراسم رونمایی از معامله قرن توطئهای است که دستیابی فلسطینیها به حقشان را نشانه گرفته است.
ریاست تشکیلات خودگردان فلسطین همچنین از سفیران کشورهای عربی و اسلامی خواست که روز سهشنبه در مراسم رونمایی از معامله قرن شرکت نکنند.
دبیرکل ابتکار ملی فلسطین
“مصطفی البرغوثی” دبیر کل ابتکار ملی فلسطین درخصوص این معامله ننگین گفت: امروز توافق اسلو در واشنگتن تشییع شد و این معامله دست کمی از روز نکبت سال ۱۹۴۸ (تشکیل کشور نامشروع اسرائیل) ندارد.
بر اساس پیمان اسلو که در سال ۱۹۹۳ به امضای رژیم صهیونیستی و فلسطینیها رسید، یک چارچوب مشخص برای حل و فصل کامل درگیری میان دو طرف تعیین شد.
مذاکراتی که منجر به امضای این پیمان شد، به طور مخفیانه در اسلو پایتخت نروژ صورت گرفت و در ۲۰ اوت ۱۹۹۳ (۲۹ مرداد ۱۳۷۲) به پایان رسید.
این پیمان در ۱۳ سپتامبر ۹۳ (۲۲ شهریور ۷۲) به طور رسمی در واشنگتن با حضور ‘یاسر عرفات’ رییس وقت سازمان آزادیبخش فلسطین، ‘اسحاق رابین’ نخست وزیر اسبق رژیم صهیونیستی و ‘بیل کلینتون’ رییس جمهوری وقت آمریکا امضا شد.
البرغوثی تصریح کرد: باید مردم فلسطین در مقابل رژیم آپارتاید نژادپرست اسرائیل با یکدیگر متحد شوند و هیچ تفاوتی برای ما میان نتانیاهو و گانتس وجود ندارد و این اقدام ترامپ برای تشکیل دولت وحدت در اسرائیل انجام میشود.
وی اضافه کرد: پس از اعلام معامله قرن، اسرائیل الحاق غور (دره) اردن و شهرکنشینان را به سرزمینهای اشغالی را آغاز خواهد کرد. البرغوثی درپایان افزود:هر گروه فرصتطلبی که در این دوره بخواهد مردم فلسطین را ناامید کند باید به حاشیه رانده شود.
رهبر جنبش عربها برای تغییر در کنست رژیم صهیونیستی
“احمد الطیبی” رهبر جنبش عربها برای تغییر در کنست رژیم صهیونیستی به المیادین گفت: ترامپ در مسأله فلسطین به سود دوستش نتانیاهو مداخله میکند. الطیبی ادامه داد:قیام مردمی معامله قرن معامله قرن را مردود میداند و ما در داخل سرزمینهای اشغالی این طرح را رد میکنیم.
رهبر جنبش عربها در کنست رژیم صهیونیستی با بیان این که پاسخ به معامله قرن قاطعانه و در سطح سیاسی و مردمی خواهد بود، افزود: هر آن کس که از طرح ترامپ حمایت کند، در واقع مخالف و علیه فلسطین است.
وی گفت: شایسته است که سفیران کشورهای عربی در هیچ مراسم یا نشستی که ترامپ درخصوص معامله قرن تدارک ببیند شرکت نکنند. الطیبی در پایان افزود: کسی که نمیخواهد از ملت فلسطین حمایت کند، حداقل کاری که میتواند بکند این است که در قبال این اقدام آمریکا سکوت اختیار کند.
مسؤول اداره سیاسی جنبش جهاد اسلامی فلسطین
“محمد الهندی” مسؤول اداره سیاسی جنبش جهاد اسلامی فلسطین هم گفت: امروز هیچ کس هیچ عذر و بهانهای نخواهد داشت که از آرمان مردم فلسطین دفاع نکند.
الهندی افزود: نباید خیابانها را ترک کنیم و باید انتفاضهای خروشان و توفنده را آغاز کنیم.
مسؤول اداره سیاسی جنبش جهاد اسلامی فلسطین ادامه داد: باید یک نشست فوری و جامع میان تمام گروههای فلسطینی و به منظور چگونگی مقابله با این طرح ننگین برگزار شود.
الهندی با بیان اینکه نباید مردم فلسطین به جامعه جهانی یا کشورهای عربی و کشورهای منطقه برای کمک به خود اعتماد کنند، افزود: باید یک اقدام عملی را در این خصوص انجام داد و در خیابانهای سرزمینهای اشغالی بویژه در کرانه باختری حضور یافت.
وی بار دیگر گفت: نمیتوان همان سیاستی را ادامه داد که رهبران فلسطینی در گذشته در پیش گرفتهاند،جزئیات معامله ننگین قرن هرچه که میخواهد باشد تنها با هدف تجزیه کرانه باختری رود اردن انجام میشود.
مسؤول اداره سیاسی جنبش جهاد اسلامی فلسطین ادامه داد: از رهبران فلسطین میخواهیم به از خودگذشتگی مردم فلسطین برای تغییر معادلات ایمان راسخ داشته باشند. الهندی در پایان گفت:مردم فلسطین برای ازخودگذشتگی بیشتر آمادگی دارند و ملتی ثابت قدم و استوار هستند.
نتانیاهو و ترامپ امروز و یک روز مانده به رونمایی از طرح موهوم و مرده معامله قرن در واشنگتن دیدار کردند.
معامله قرن؛ طرحی برای صلح یا تقویت بخت انتخاباتی نتانیاهو؟
۱۳۹۸/۱۱/۰۷
نیویورک تایمز در گزارشی روز یکشنبه نوشت: طرح خاورمیانهای ترامپ موسوم به ” معامله قرن “، نه یک طرح برای صلح، که آخرین تیر ترکش مستاجر کنونی کاخ سفید برای بالا بردن شانس انتخاباتی نتانیاهو است. در این گزارش به قلم ” مارک لاندلر” رئیس دفتر نیویورک تایمز در لندن آمده است:
“بنیامین نتانیاهو” نخست وزیر اسرائیل امروز (دوشنبه) برای یک سفر دو روزه راهی آمریکا می شود. انتظار می رود در دیدار با نتانیاهو، ترامپ جزییات طرح “معامله قرن” را که سه سال است روی آن کار میکند برای میهمان خود تبیین کند.
نتانیاهو اولین میهمان خارجی ترامپ در مسند ریاست جمهوری آمریکا بوده است. ترامپ هنوز یک ماه از مراسم تحلیفش نگذشته بود که از نتانیاهو در کاخ سفید استقبال کرد و جسورانه به او قول داد که حتما تا زمانی که در مسند کار است میان اسرائیل و فلسطینیان یک توافق صلح برقرار خواهد کرد.
این ماجرای کهنه صلح اسرائیل و فلسطینیان، تا به حال هفت رئیس جمهوری آمریکا را سخت درگیر خود کرده است بدون آنکه به نتیجه ای ملموس رسیده باشد. ترامپ در بدو تصدی اش در سال ۲۰۱۷ در دیدار با نتانیاهو گفته بود: ” من فکر می کنم داریم به یک توافق می رسیم. اما مثل همه مذاکرات، هر دو طرف باید با هم سازش کنند و امتیازاتی به هم بدهند”.
نتانیاهو هم با ریشخند گفته بود:” هردو طرف!”.
نتانیاهو روز یکشنبه در صحبتی در تل آویو اظهار امیدواری کرد که این سفر یک “سفر تاریخی” باشد. تحلیلگران سیاسی این سفر را یک فرصت استثنایی برای تقویت شانس انتخاباتی نخست وزیر اسرائیل و ماندنش در قدرت ارزیابی می کنند. “بنی گانتز” رقیب انتخاباتی نتانیاهو هم به نوبه خود امروز /دوشنبه/ در کاخ سفید با ترامپ دیدار خواهد کرد. با توجه به جایگاهی که ترامپ در اسرائیل دارد، گانتز نمی تواند نسبت به او بی اعتنا باشد.
در کمتر از یک سال گذشته انتخابات سراسری رژیم صهیونیستی سه بار برگزار شده است.
بعد از آنکه ترامپ در دسامبر ۲۰۱۷ دستور داد سفارت آمریکا در اسرائیل از تل آویو به “بیت المقدس” منتقل بشود، فلسطینیان با ترامپ صحبت نمی کنند.
فلسطینیان سوگند خورده اند طرح معامله قرن را رد خواهند کرد. آنها به کاخ سفید نخواهند رفت تا در جریان جزییات طرح مزبور قرار بگیرند.
“مارتین اس. ایندیک” که فرستاده ویژه دولت اوباما در مذاکرات اسرائیل – فلسطینیان بود، در این زمینه می گوید: طرح معامله قرن به نظر نمی رسد اصلا” یک طرح صلح باشد چون اولا آنکه الآن در میانه راه انتخابات اسرائیل هستیم. ثانیا آنکه هیچ فلسطینی ای در آن شرکت ندارد. ثالثا آنکه هیچ یک از طرفهای حاضر در طرح قصد پیگیری آن را ندارند. او می افزاید: این طرح از اول تا انتهایش یک نمایش مضحک است.
تمام دیپلماتهایی که در دولتهای پیشین جمهوریخواه و دمکرات مسئول مذاکرات صلح خاورمیانه بوده اند این مذاکرات را مذاکراتی بی حاصل که ره به جایی نخواهد برد می دیدند. اما وقتی ترامپ روی کار آمد؛ همه این دیپلماتها او را رئیس جمهوری یافته اند که اعتقاد محکمی به دیپلماسی ندارد و قطع به یقین ازَش بر می آید کاری که آنها نتوانستند به سرمنزل مقصود برسانند را با موفقیت به انجام برساند. حتی در منطقه هم بسیاری به ترامپ برای شکستن این بن بست امیدوار شدند.
این اعتماد به ترامپ برای حل این مناقشه به حدی بود که حتی با وجودی که ترامپ خودش طرح پیشنهادی اش را “معامله نهایی” نام گذاشته بود، اما هم اسرائیل و هم فلسطینیان آن را ” معامله قرن” آقای ترامپ نام گذاشتند .
ترامپ برای تعیین تکلیف و سرنوشت یک سرزمین مورد مناقشه، غرائض ذاتی و حرفه ای اش را که از سوابق کاری اش در معامله گری و توسعه املاک و مستغلات به میراث برده ، به خدمت گرفت.
ترامپ برای حل این مناقشه نسبت به مقام سلف خود “اوباما” یک مزیت داشت و آن اینکه رابطه حسنه ای با نتانیاهو دارد. ترامپ سعی کرد با تکیه بر این مزیت از نتانیاهو امتیاز بگیرد. او داماد خود ” جرد کوشنر” را مسئول امور مناقشه اسرائیل – فلسطینیان کرد.
کوشنر تیمی را رهبری کرد که متشکل بود از:” جیسون دی. گرینبلات” وکیل ارشد سابق سازمان تجاری ترامپ، و “دیوید ام. فریدمن” وکیل امور تجاری مربوط به ورشکستگی که پیوندهایی با جنبش شهرک نشینان یهود داشت و بعدا” به دستور ترامپ سفیر آمریکا در اسرائیل شد. او صاحب نفوذترین مشاور ترامپ در امور اسرائیل است.
کوشنر و گرینبلات سفرهای متعددی به خاورمیانه انجام دادند و با سران کشورهای عربستان، مصر، اردن و سایر کشورها دیدار کردند. قصد این دو این بود که ائتلافی از کشورهای عرب برای حمایت از طرح صلح تشکیل بدهند.
کاخ سفید از سران عرب انتظار دارد بر “تشکیلات خودگردان فلسطین” فشار آورند طرح پیشنهادی ترامپ را بپذیرد.
کوشنر رابطه حسنه و دوستانه ای با ” محمد بن سلمان” ولیعهد عربستان دارد. هردو با هم همفکرند. شاهزاده محمدبن سلمان حتی از تمایلش برای برقراری روابط کشورش با اسرائیل صحبت کرده و گفته است:” اسرائیلی ها حق دارند سرزمینی برای خودشان داشته باشند”.
ترامپ در داخل از جانب حامیان اسرائیل سخت تحت فشار است. این گروه از رییس جمهوری آمریکا می خواهند که به جای نتانیاهو بر فلسطینیان فشار وارد آورد.
ترامپ به نتانیاهو گفته بود که گسترش سریع شهرکسازی مانعی برای رسیدن به توافق صلح است. او دیدارش با “محمود عباس” رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین را هم که در ماه مه ۲۰۱۷ در کاخ سفید صورت گرفت را یک ” افتخار” خوانده است. ترامپ بعدا مجبور شد این پست را از صفحه توییتری خود حذف کند.
هفت ماه بعد ترامپ سفارت آمریکا را از تل آویو به بیت المقدس منتقل کرد و با این کارش رسما بیت المقدس را به پایتختی اسرائیل به رسمیت شناخت.
این اقدام او رضایت خاطر طرفداران اسرائیل در واشنگتن را جلب کرد. مهمترین آنها ” شِلدون آدلسون” اهدا کننه مالی حامی اسرائیل بود. پیروان مذهب پروتستان انجیلی هم از این اقدام ترامپ حمایت کردند.
اما این عمل ترامپ؛ سخت فلسطینیان را برآشفت و این قوم تمام ارتباطش را با کاخ سفید قطع کرد. این عمل ترامپ، همه امید کاخ سفید برای جلب حمایت اعراب از طرح صلح را نابود کرد.
با وجود تمام این شکافها؛ کوشنر و گرینبلات کماکان بر روی طرح خود کار می کنند و چندین سند همراه با ضمائم برای آن جمع آوری کرده اند. به گفته مقامات آمریکایی، طرح پیشنهادهایی برای حل مشکلات کلیدی دارد از جمله پیرامون امنیت مرزها، آوارگان فلسطینی، و تعیین تکلیف سرنوشت بیت المقدس.
هنوز جزییات طرح معامله قرن فاش نشده و صرفا رئوس کلی اش مشخص است.
انتظار نمی رود راه حل طرح “معامله قرن” برای مناقشه خاورمیانه، تشکیل دو دولت باشد. همچنین انتظار نمی رود در این طرح “بیت المقدس شرقی” به فلسطینیان واگذار بشود. و نیز انتظار نمی رود طرح به آوارگان فلسطینی حق بازگشت و یا مزایایی دیگر اعطا کند.
از همین حالا می توان پیش بینی کرد که طرح پیشنهادی کوشنر و گرینبلات تماما به نفع اسرائیل باشد. دقیقتر بگوییم؛ طرح به ظن قوی کاملا به نفع نتانیاهوست. نتانیاهو متحد مشکل دار کوشنر و گرینبلات است.
نتانیاهو در داخل اسرائیل حیات سیاسی اش در خطر است. او متهم به فسادهای متعدد مالی است و در انتخابات هم در تقلای با رقباست.
ترامپ در ماه مه یک هدیه انتخاباتی به نتانیاهو داد و اعلام کرد که خط بطلان بر سیاست چندین دهه ای آمریکا در مورد جولان خواهد کشید و این ارتفاعات را متعلق به اسرائیل به رسمیت خواهد شناخت. اسرائیل در سال ۱۹۶۷ ارتفاعات جولان را اشغال کرد.
اما این هدیه سیاسی ترامپ هم نتوانست کمک حال رهبر اسرائیل باشد. نتانیاهو موفق نشد بعد از تکرار انتخابات نیز در ماه سپتامبر اکثریت لازم برای تشکیل دولت ائتلافی را بدست آورد.
متاثر از بی ثباتی سیاسی در اسرائیل، کوشنر معرفی طرحش را معوق گذاشت و توجهش را معطوف به موضوع اقتصاد کرد.
در ماه ژوئن کوشنر اعلام کرد که آمریکا بیشتر از ۵۰ میلیون دلار برای بالا بردن سطح زندگی فلسطینیان و همسایگان عربشان جمع آوری خواهد کرد. این طرح ۳۸ صفحه ای کوشنر ” صلح برای خوشبختی” نام دارد.
کوشنر برای پیشبرد طرحش یک کارگاه دو روزه در بحرین تشکیل داد که با بی اقبالی فلسطینیان و سایر رهبران عرب مواجه شد.
به هر حال؛ اگر ترامپ طرحش را در این هفته معرفی کند؛ این طرح بیشتر از آنکه “معامله قرن” باشد، آخرین تیر ترکش او برای بالابردن شانس انتخاباتی نتانیاهوست.
حماس و فتح برای مقابله با معامله قرن همکاری می کنند
۱۳۹۸/۱۱/۰۶
«اسماعیل هنیه» رییس دفتر سیاسی جنبش حماس فلسطین روز یکشنبه از آمادگی این تشکل برای برگزاری نشست فوری با جنبش فتح و دیگر گروه های فلسطینی برای بررسی های راهکار های مقابله با طرح آمریکایی معامله قرن خبر داد.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، هنیه در قالب اطلاعیه حماس تاکید کرد که ما برای برگزاری نشست فوری با جنبش فتح و دیگر گروه های فلسطین در قاهره برای دستیابی به راهبردی مشترک برای مقابله با معامله قرن و دفاع از فلسطین، آمادگی کامل داریم.
رییس دفتر سیاسی حماس با بیان اینکه برگزاری این نشست می تواند به اتحاد گروه های فلسطینی برای مقابله با طرح های دشمن منجر شود بر مخالفت صریح حماس با طرح آمریکایی معامله قرن تاکید کرد. وی موضوع فلسطین را مساله امت اسلامی خواند که غیرقابل چانه زنی است.
«اسامه القواسمی» سخنگوی جنبش فتح نیز روز گذشته (شنبه) در واکنش به طرح صلح آمریکا موسوم به «معامله قرن» که قرار است بزودی از سوی “دونالد ترامپ” اعلام شود، با انتشار بیانیهای اعلام کرد: آمریکا و اسرائیل مالک فلسطین نیستند تا سرنوشت مردمش را تعیین کنند.
القواسمی افزود: طرح ادعایی کاخ سفید در خدمت منافع نتانیاهو در انتخابات مارس آینده است.
پیشتر «صائب عریقات» از مذاکره کنندگان ارشد فلسطینی به خبرگزاری فرانسه اعلام کردکه سازمان آزادیبخش فلسطین برای مقابله با طرح معامله قرن «حق خروج از توافق موقت» که بخش مهمی از پیمان اسلو است، را برای خود محفوظ میداند.
تشکیلات خودگردان فلسطین راهبردی را برای حرکت در سه زمینه از جمله «مراجعه به شورای امنیت و دیوان بین المللی لاهه»، «کارآمدسازی تمام اشکال مقاومت مردمی و متوقف کردن توافقنامههای امنیتی و سیاسی با رژیم اشغالگر اسرائیل» و «تحریم فراگیر رژیم اشغالگر اسرائیل» را برای مقابله با طرح معامله قرن ارائه کرده است.
طرح معامله قرن که توسط دولت آمریکا ارائه شده است، شامل انضمام کامل قدس و شهرکهای موجود در کرانه باختری به رژیم صهیونیستی و نادیده گرفتن حق بازگشت آوارگان فلسطینی است.
قرار است ترامپ روز سهشنبه پیش از دیدار با «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی و «بنی گانتز» رهبر حزب آبیسفید این رژیم، از طرح یادشده رونمایی کند.
جزئیات طرح
۱۳۹۸/۱۱/۰۶
رئیس جمهور آمریکا مدعی است که این طرح قرار است برای پایان دادن به بیش از ۷۰ سال منازعه فلسطین-اسرائیل پیشنهاد شود.
بر اساس این طرح بخشهایی دیگر از فلسطین شامل نیمی از کرانه باختری و بخشی از بیتالمقدس شرقی که از نظر جامعه جهانی به دولت فلسطین تعلق دارد، به اسرائیل واگذار میشود، و در عوض اسرائیل با تشکیل کشور مستقل فلسطینی در نیمه دیگر کرانه باختری و تمام نوار غزه و تنها چند محله از بیتالمقدس شرقی موافقت میکند. بر اساس این طرح شهر ابودیس به جای بیتالمقدس به عنوان پایتخت فلسطین در نظر گرفته خواهد شد. همچنین طبق این طرح فلسطینیان باید از حق بازگشت به سرزمین خود که در طبق قطعنامه ۱۹۴ شورای امنیت به رسمیت شناخت شده، صرف نظر کنند. اجرای این طرح هنوز رسماً از سوی آمریکا اعلام نشدهاست.
در این طرح مناطق، روستاها و محلههای عربی که عمدتاً فلسطینیان در آن سکونت دارند به حکومت خودگردان فلسطین واگذار خواهد شد و یک معبری نیز برای فلسطینیان برای تردد به مسجدالاقصی در نظر میگیرد. معامله قرن پیشنهادهایی نیز برای پایان دادن به مشکل آوارگان فلسطین و شهرک سازی اسرائیل دارد.
این معامله شامل انتقال مالکیت محلهها و نواحی نزدیک به قدس مانند “بیت حنینا”، “شعفاط”، “کفر عقب” و “راس خمیس” به تشکیلات خودگردان فلسطین میشود. این طرح، پیشنهادی مبنی بر تشکیل کشور فلسطین در ابتدا در حدود نیمی از کرانه باختری، تمامی نوار غزه و برخی محلههای قدس از جمله ” بیت حنینا”، “شعفاط” و اردوگاه آن، “راس خمیس” و “کفر عقب” مطرح میکند و در کنار آن، شهرک قدیمی و محلههای اطراف آن همچون “سلوان”، “الشیخ جراح” و “جبل الزیتون” را برای اسرائیل باقی میگذارد.
واکنش طرفهای فلسطینی
دفتر سیاسی حماس اعلام کرده: ما مخالفت قاطع خود را با آنچه معامله قرن نامیده میشود، اعلام میکنیم و بر ادامه تظاهرات بازگشت تا تحقق اهداف آن تأکید میکنیم. حق مشروع ملت ماست که همه انواع مبارزه مشروع تا نابودی اشغالگران را ادامه دهیم و اهداف ملی ثابت خود را محقق سازیم. ما به شدت هر گونه تلاش رسمی و غیر رسمی عربی یا داخلی برای عادی سازی روابط با رژیم غاصب صهیونیستی را محکوم میکنیم.
شیخ “عکرمه صبری” خطیب مسجد الاقصی در خطبههای نماز جمعه درباره طرح آمریکا برای فلسطین موسوم به معامله قرن و موافقت برخی از رژیمهای عربی و کشورهای اسلامی با این طرح هشدار داد: کسانی که اظهار نظرهای سیاسی درباره معامله قرن را دنبال میکنند، خطر آن را درک میکنند. از جمله این خطرات خط خوردن شهر قدس از هرگونه مذاکرات در آینده است. حق بازگشت حقی قانونی است و به هیچ وجه از آن کوتاه نخواهیم آمد. قدس پایتخت فلسطین خواهد بود و هیچ جایگزینی برای آن وجود نخواهد داشت.
بر اساس یک نظرسنجی از مؤسسه جیامسیسی، بیش از ۸۰٪ فلسطینیان ساکن کرانه باختری و نوار غزه با این طرح مخالف اند و تنها حدود ۷٪ با آن اعلام موافقت کردهاند.
واکنشهای بینالمللی
روسیه و برخی از کشورهای عربی مانند مصر و اردن از جمله مخالفان این طرح هستند.
سید حسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمهای علیه ایران را نشانههایی از طرح معامله قرن دانست و نسبت به آن اظهار بدبینی نمود.
ملک عبدالله پادشاه اردین نیز در رابطه با چرایی عدم طرح جزئیات طرح و مفاد آن با رهبران سیاسی کشورهای عرب معترض است و با این طرح مخالف است.
نقشهٔ سرزمین فلسطین
(توضیح) نقشهٔ سرزمین فلسطین: هماکنون سازمان ملل متحد تنها مناطق زرد کمرنگ را به عنوان بخش های اشغال شده توسط رژیم صهیونیستی به رسمیت میشناسد. بر اساس معاملهٔ قرن، دولت فلسطین باید بخشهایی دیگری از خاک فلسطین از جمله بخشهایی از بیتالمقدس شرقی را به اسرائیلی ها واگذار کند و نیز امتیازهایی دیگر بدهد تا اجازه داشتهباشد به استقلال برسد!

نقشهٔ سرزمین فلسطین
واکنش گروههای فلسطینی به طرح «معامله قرن»
دفتر سیاسی حماس اعلام کرده که «ما مخالفت قاطع خود را با آنچه معامله قرن نامیده میشود، اعلام می کنیم و بر ادامه تظاهرات بازگشت تا تحقق اهداف آن تأکید می کنیم. حق مشروع ملت ماست که همه انواع مبارزه مشروع تا نابودی اشغالگران را ادامه دهیم و اهداف ملی ثابت خود را محقق سازیم. ما به شدت هر گونه تلاش رسمی و غیر رسمی عربی یا داخلی برای عادی سازی روابط با رژیم غاصب صهیونیستی را محکوم می کنیم.»
شیخ «عکرمه صبری» خطیب مسجد الاقصی در خطبههای نماز جمعه دربارهٔ طرح آمریکا برای فلسطین موسوم به معامله قرن و موافقت برخی از رژیمهای عربی و کشورهای اسلامی با این طرح هشدار داد: کسانی که اظهار نظرهای سیاسی دربارهٔ معامله قرن را دنبال میکنند، خطر آن را درک میکنند. از جمله این خطرات خط خوردن شهر قدس از هرگونه مذاکرات در آینده است. حق بازگشت حقی قانونی است و به هیچ وجه از آن کوتاه نخواهیم آمد. قدس پایتخت فلسطین خواهد بود و هیچ جایگزینی برای آن وجود نخواهد داشت.
محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و بسیاری از مقامات فلسطینی و کشورهای دیگر با این طرح به شدت مخالفت کردهاند. بنا به گمانه زنی روزنامه «اسرائیلهیوم» نزدیک به «بنیامین نتانیاهو» از مفاد معامله، اگر سازمان های فلسطینی طرح ترامپ را نپذیرند، آمریکا مانع از رسیدن کمک های کشورها به فلسطینیان خواهد شد.